Qyteti-nyje, Kamza, shtrihet në fillin e hollë të jetës në zgrip, e tendosur në skaje. Aty nyjëtohen liria dhe informalja, e drejta dhe e përligjura, shtetërorja dhe njerëzorja, jeta jonë si nyje për t’u zgjidhur dhe ngërçi i artikulimit të mendimit të lirë.

Në njërin skaj të këtij qyteti shtrihet terreni imagjinar në të cilin projektohet dinjiteti i njeriut, dhë në skajin tjetër gjithë çka prodhon padija e njeriut të nxituar të kapë me vrull ritmin e urbanes. Në njërin skaj gjallon jeta e njeriut që kërkon të ndërtojë mbi mungesën dhe në skajin tjetër njeriu që kërkon të gjejë nyjet me jetën.

Kjo është nyja e parë që shënon fillimin e rrëfimit të ngjarjeve në një qytet i cili kërkon të bëjë dhe të zhbëjë nyjet e veta. Kjo nismë nga një grup të rinjsh do të lejojë që gjërat të dalin në sipërfaqe, të gjenden lidhjet mes ngjarjeve, vendeve, fenomeneve dhe synon që të krijojë një hapësirë të lirë ku secili qytetetar të shprehë mendimin e tij dhe të jetë pjesë aktive e saj.

Në trajtën e një gazete elektronike, do të paraqesim, zgjidhim dhe lidhim nyjet institucionale, kulturore, dhe historitë njerëzore që shkurtojnë dhe zgjasin fillin jetësor të qytetit…

Fotografi nga Macie Jones

Përkthim| Genc Shehu| 29.01.2021| nyje.al  Teksti i mëposhtëm është marrë nga philosophynow.org shkruar nga Slavoj Zizek si recensë e botimit të vitit

IMG_9500

Ronald Qema | 27.01.2021 | nyje.al Banorët e Laknasit vazhdojnë betejën e tyre në mbrojtjen e Plepave të Brukës, nga shkatërrimi dhe

IMG_9439

nyje.al | 25.01.2021 Sot, Gjykata Administrative e Shkallës së Parë (Tiranë) ka rrëzuar padinë e tretë të ngritur nga banorët e fshatit

Screenshot (47)

Diana Malaj & Ronald Qema| 25.01.2020 | nyje.al Komisioneri për të Drejtën e Informimit dhe Mbrojtjen e të Dhënave Personale (në vazhdim

WhatsApp Image 2021-01-18 at 6.02.45 PM

nyje.al | 18.01.2021 Gjykata Administrative e Shkallës së Parë Tiranë ka vendosur shfuqizimin e vendimit që licenconte prodhimin e energjisë nga HEC-et

IMG_9016

nyje.al | 08.01.2021 Banorët e Zall-Gjoçaj e kanë rishprehur kundërshtinë e tyre mbi ndërtimin e HEC-eve në lumin Flim, me djegien e

Pajtohuni në buletinin tonë informativ.

Postimet e fundit
shembja

Përkthim | Genc Shehu | 08.11.2020 Donald Winicott (1896 – 1971) ishte një pediatër dhe psikoanalist me famë dhe i rëndësishëm anglez i cili ndikoi në ngritjen dhe zhvillimin e asaj që sot quhet shkolla

pipin

Pavjo Gjini dhe Genc Shehu | 18.10.2020 | nyje.al  Edhe pse e interpreton hollësishëm një pjesë të potencialit të kapitalizmit për dëme serioze etike (tendenca e tij të prodhojë – ndër punëtorë mëditës, ndër të

photo-1599689018459-fcf807a9eceb

Pavjo Gjini dhe Genc Shehu | 18.10.2020 | nyje.al  Robert B. Pippin është filozof bashkëkohor dhe profesor në Universitetin e Chicagos në SHBA. Autor i shumë punimeve mbi idealizmin gjerman dhe filozofinë pas tij. Njihet

Vendi i humbur

Ronald Qema | 23.09.2020 | nyje.al Kështu i referohen banorët e Valiasit lagjes së tyre në të cilën jetojnë prej shumë dekadash., si vendi i humbur. Gjatë muajve qershor, korrik dhe gusht takuam disa prej

IMG_29961-scaled-1

Ronald Qema | nyje.al | 23.09.2020 Ndonëse shembja e pallateve në Valias ka filluar dje dhe vazhdon ende, shumë nga banorët, teksa shohin banesat e tyre duke u rrënuar, nuk janë të sigurtë se ku

photo-1595154128491-0e1df7d84756-e1600427512116

nyje.al | 18.09.2020  Kjo faqe nuk mund të arrihet! – është përgjigja e zakonshme që merr nga faqja e bashkisë së Kamzës nëse klikon për të parë jetëshkrimin e Kryetares së Këshillit Bashkiak, për t’u

11.jpg

Intervistë | 12.08.2020 | nyje.al  Në vazhdën e studimeve të tij mbi antropologjinë e ligjit dhe antropologjinë politike lidhur kryesisht me çështjen e demokracisë, antropologu Nebi Bardhoshi është marrë së fundmi me kauzën e mbrojtjes

valiasi-300x169

10.08.2020 | nyje.al  Zona e Valiasit vazhdon të mbetet një ndër zonat më të dëmtuara në Kamëz pas tërmetit të 26 nëntorit të vitit 2019. Për shkak të amortizimit të pallateve të ndërtuara në vitet

close

Pajtohuni në buletinin tonë informativ.