Qyteti-nyje, Kamza, shtrihet në fillin e hollë të jetës në zgrip, e tendosur në skaje. Aty nyjëtohen liria dhe informalja, e drejta dhe e përligjura, shtetërorja dhe njerëzorja, jeta jonë si nyje për t’u zgjidhur dhe ngërçi i artikulimit të mendimit të lirë.

Në njërin skaj të këtij qyteti shtrihet terreni imagjinar në të cilin projektohet dinjiteti i njeriut, dhë në skajin tjetër gjithë çka prodhon padija e njeriut të nxituar të kapë me vrull ritmin e urbanes. Në njërin skaj gjallon jeta e njeriut që kërkon të ndërtojë mbi mungesën dhe në skajin tjetër njeriu që kërkon të gjejë nyjet me jetën.

Kjo është nyja e parë që shënon fillimin e rrëfimit të ngjarjeve në një qytet i cili kërkon të bëjë dhe të zhbëjë nyjet e veta. Kjo nismë nga një grup të rinjsh do të lejojë që gjërat të dalin në sipërfaqe, të gjenden lidhjet mes ngjarjeve, vendeve, fenomeneve dhe synon që të krijojë një hapësirë të lirë ku secili qytetetar të shprehë mendimin e tij dhe të jetë pjesë aktive e saj.

Në trajtën e një gazete elektronike, do të paraqesim, zgjidhim dhe lidhim nyjet institucionale, kulturore, dhe historitë njerëzore që shkurtojnë dhe zgjasin fillin jetësor të qytetit…

Kamez, 2019, fotografi nga Valentina Bonizzi

08.04.2021 | nyje.al  Aktivistët e Grupit Ata kanë ngritur padi kundër Bashkisë Kamëz dhe Komisionerit për të Drejtën e Informimit dhe Mbrojtjes

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Përkthim | Genc Shehu | 16.03.2021| nyje.al Pjesa e III-të LDD: Në çfarë rrethanash e gjeni veten të përdorni njërën metaforë a

Photo by Moriah Wolfe on Unsplash

Përkthim | Genc Shehu | 16.03.2021| nyje.al Pjesa II LDD: Tom, dashuria juaj për gjuhën dhe letërsinë provokon mendim. Isha duke lexuar

Photo by Riley Pitzen on Unsplash

Përkthim | 16.03.2021 | Genc Shehu | nyje.al  Thomas Ogden është një psikoanalist i shquar amerikan me kontribute të shumta në teorinë

Pasdite në Kamëz, foto nyje.al

foto lajm | nyje.al | 01.03.2021  Jo më larg se 4 ditë më parë, Zv.Ministrja e Shëndetësisë, Mira Rakacolli ka komentuar frekuentimin

IMG_6078

Ronald Qema | nyje.al Ka disa lloje ëndrrash; ëndrra që dalin, ëndrra që s’dalin, ëndrra që i sheh dhe s’i mban mend,

Pajtohuni në buletinin tonë informativ.

Postimet e fundit
IMG_6026

Ronald Qema | nyje.al Ndonëse Bashkia Kamëz në prill të këtij viti mbush çerek shekulli në ekzistencën e saj instiutucionale, ende sot kemi rreth 58% të bashkisë pa sistem ujësjellësi dhe kanalizimesh. Këtë të dhënë

IMG_9890

Ronald Qema | 19.02.2021 | nyje.al Banorët e Zall-Gjoçaj dhe aktivistë të kauzës mjedisore kanë dorëzuar sot në Prokurorinë e Posaçme Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar, një padi kundrejtë institucioneve dhe krerëve të tyre

Fotografi nga Nils Johan Gabrielsen

Përkthim| Genc Shehu| 29.01.2021| nyje.al  Teksti i mëposhtëm është marrë nga philosophynow.org shkruar nga Slavoj Zizek si recensë e botimit të vitit 2019 të veprës së filozofit amerikan Robert Brandom, “The Spirit of Trust”. Vepra

Fotografi nga Macie Jones

Përkthim| Genc Shehu| 29.01.2021| nyje.al  Teksti i mëposhtëm është marrë nga philosophynow.org shkruar nga Slavoj Zizek si recensë e botimit të vitit 2019 të veprës së filozofit amerikan Robert Brandom, “The Spirit of Trust”. Vepra

IMG_9500

Ronald Qema | 27.01.2021 | nyje.al Banorët e Laknasit vazhdojnë betejën e tyre në mbrojtjen e Plepave të Brukës, nga shkatërrimi dhe ndërtimi i thertores. Ata zhvilluan sot një takim me Kryetarin e Bashkisë Kamëz,

IMG_9439

nyje.al | 25.01.2021 Sot, Gjykata Administrative e Shkallës së Parë (Tiranë) ka rrëzuar padinë e tretë të ngritur nga banorët e fshatit Zall-Gjoçaj. Pas një jave nga fitorja e një gjyqi tjetër kundër Entit Rregullator

Screenshot (47)

Diana Malaj & Ronald Qema| 25.01.2020 | nyje.al Komisioneri për të Drejtën e Informimit dhe Mbrojtjen e të Dhënave Personale (në vazhdim referuar si Komisioneri) ka zhvilluar një monitorim në dhjetorin e 2020-s e cila

WhatsApp Image 2021-01-18 at 6.02.45 PM

nyje.al | 18.01.2021 Gjykata Administrative e Shkallës së Parë Tiranë ka vendosur shfuqizimin e vendimit që licenconte prodhimin e energjisë nga HEC-et në Zall-Gjoçaj. Banorët e Zall-Gjoçaj kanë ndjekur dy procese gjyqësore sot, i rradhës

close

Pajtohuni në buletinin tonë informativ.