Qyteti-nyje, Kamza, shtrihet në fillin e hollë të jetës në zgrip, e tendosur në skaje. Aty nyjëtohen liria dhe informalja, e drejta dhe e përligjura, shtetërorja dhe njerëzorja, jeta jonë si nyje për t’u zgjidhur dhe ngërçi i artikulimit të mendimit të lirë.

Në njërin skaj të këtij qyteti shtrihet terreni imagjinar në të cilin projektohet dinjiteti i njeriut, dhë në skajin tjetër gjithë çka prodhon padija e njeriut të nxituar të kapë me vrull ritmin e urbanes. Në njërin skaj gjallon jeta e njeriut që kërkon të ndërtojë mbi mungesën dhe në skajin tjetër njeriu që kërkon të gjejë nyjet me jetën.

Kjo është nyja e parë që shënon fillimin e rrëfimit të ngjarjeve në një qytet i cili kërkon të bëjë dhe të zhbëjë nyjet e veta. Kjo nismë nga një grup të rinjsh do të lejojë që gjërat të dalin në sipërfaqe, të gjenden lidhjet mes ngjarjeve, vendeve, fenomeneve dhe synon që të krijojë një hapësirë të lirë ku secili qytetetar të shprehë mendimin e tij dhe të jetë pjesë aktive e saj.

Në trajtën e një gazete elektronike, do të paraqesim, zgjidhim dhe lidhim nyjet institucionale, kulturore, dhe historitë njerëzore që shkurtojnë dhe zgjasin fillin jetësor të qytetit…

IMG_5896

Ronald Qema | nyje.al E pandashme nga Kamza, si pjesë e e saj, Bathorja ka qënë një ndër lagjet që kanë shënjuar

IMG_6092

Ronald Qema & Diana Malaj | nyje.al Frutikultura është një ndër lagjet e Kamzës që dikur ishte një fushë e madhe e

IMG_6026

Ronald Qema | nyje.al Ndonëse Bashkia Kamëz në prill të këtij viti mbush çerek shekulli në ekzistencën e saj instiutucionale, ende sot

IMG_9890

Ronald Qema | 19.02.2021 | nyje.al Banorët e Zall-Gjoçaj dhe aktivistë të kauzës mjedisore kanë dorëzuar sot në Prokurorinë e Posaçme Kundër

Fotografi nga Nils Johan Gabrielsen

Përkthim| Genc Shehu| 29.01.2021| nyje.al  Teksti i mëposhtëm është marrë nga philosophynow.org shkruar nga Slavoj Zizek si recensë e botimit të vitit

Fotografi nga Macie Jones

Përkthim| Genc Shehu| 29.01.2021| nyje.al  Teksti i mëposhtëm është marrë nga philosophynow.org shkruar nga Slavoj Zizek si recensë e botimit të vitit

Pajtohuni në buletinin tonë informativ.

Postimet e fundit
IMG_9016

nyje.al | 08.01.2021 Banorët e Zall-Gjoçaj e kanë rishprehur kundërshtinë e tyre mbi ndërtimin e HEC-eve në lumin Flim, me djegien e një prej makinerive të kompanisë. Diga tashmë është pothuajse e përfunduar duke e

Proteste

Genc Shehu | 21.12.2020 | nyje.al “Këta të vrasin!” Kjo shprehje, e përdorur rëndom si në pasojë të 21 Janarit duke iu referuar pushtetit të atëhershëm, tani gjen vend të përdoret edhe për pushtetin e

Per ne jeni Pushtues

15.12.2020 | nyje.al  Firma koncensionare vazhdon shkatërrimin e parkut Zall-Gjoçaj – banorët kërkojnë drejtësi në gjykatë! Përpjekja e banorëve të Zall-Gjoçaj për mbrojtjen e parkut kombëtar vazhdon paralelisht në terren dhe në gjykatë. Ndërkohë që

IMG_7621

Ronald Qema | 14.12.2020 | nyje.al Sindikata e Minatorëve të Bashkuar të Bulqizës u ndal sot në qytetin e Kamzës për mbledhjen e firmave të peticionit për Statusin e Minatorit. Minatorë dhe aktivistë takuan banorët

Teatri i Atyre

Diana Malaj| Pavjo Gjini| 08.12.2020| nyje.al KAMZA DHE GRUPI ATA Në qytetin si të prerë me gërshërë nga rruga kombëtare e cila të plas drejt e në kryeqytet, në vendin me shtëpi të shumta private

Zall-Gjoçaj, tetor 2020

nyje.al | 02.12.2020 Sot u zhvillua seanca e parë e gjyqit të tretë – paralel të hapur – nga banorët e Zall-Gjoçaj kundër ndërtimit të hec-eve Sekë dhe Zais nga firma koncensionare “Seka Hidropower” shpk.

shembja

Përkthim | Genc Shehu | 08.11.2020  Pjesa e dytë Aplikime të mëtejshme të kësaj teorie Frika nga vdekja Për të transferuar tezën e përgjithshme të frikës nga shembja në një frikë të përveçme nga vdekja,

shembja

Përkthim | Genc Shehu | 08.11.2020 Donald Winicott (1896 – 1971) ishte një pediatër dhe psikoanalist me famë dhe i rëndësishëm anglez i cili ndikoi në ngritjen dhe zhvillimin e asaj që sot quhet shkolla

close

Pajtohuni në buletinin tonë informativ.