Qyteti-nyje, Kamza, shtrihet në fillin e hollë të jetës në zgrip, e tendosur në skaje. Aty nyjëtohen liria dhe informalja, e drejta dhe e përligjura, shtetërorja dhe njerëzorja, jeta jonë si nyje për t’u zgjidhur dhe ngërçi i artikulimit të mendimit të lirë.

Në njërin skaj të këtij qyteti shtrihet terreni imagjinar në të cilin projektohet dinjiteti i njeriut, dhë në skajin tjetër gjithë çka prodhon padija e njeriut të nxituar të kapë me vrull ritmin e urbanes. Në njërin skaj gjallon jeta e njeriut që kërkon të ndërtojë mbi mungesën dhe në skajin tjetër njeriu që kërkon të gjejë nyjet me jetën.

Kjo është nyja e parë që shënon fillimin e rrëfimit të ngjarjeve në një qytet i cili kërkon të bëjë dhe të zhbëjë nyjet e veta. Kjo nismë nga një grup të rinjsh do të lejojë që gjërat të dalin në sipërfaqe, të gjenden lidhjet mes ngjarjeve, vendeve, fenomeneve dhe synon që të krijojë një hapësirë të lirë ku secili qytetetar të shprehë mendimin e tij dhe të jetë pjesë aktive e saj.

Në trajtën e një gazete elektronike, do të paraqesim, zgjidhim dhe lidhim nyjet institucionale, kulturore, dhe historitë njerëzore që shkurtojnë dhe zgjasin fillin jetësor të qytetit…

WhatsApp Image 2021-01-18 at 6.02.45 PM

Gjykata Administrative e Shkallës së Parë Tiranë ka vendosur shfuqizimin e vendimit që licenconte prodhimin e energjisë nga HEC-et në Zall-Gjoçaj. Banorët

IMG_9016

nyje.al | 08.01.2021 Banorët e Zall-Gjoçaj e kanë rishprehur kundërshtinë e tyre mbi ndërtimin e HEC-eve në lumin Flim, me djegien e

Proteste

Genc Shehu | 21.12.2020 | nyje.al “Këta të vrasin!” Kjo shprehje, e përdorur rëndom si në pasojë të 21 Janarit duke iu

Per ne jeni Pushtues

15.12.2020 | nyje.al  Firma koncensionare vazhdon shkatërrimin e parkut Zall-Gjoçaj – banorët kërkojnë drejtësi në gjykatë! Përpjekja e banorëve të Zall-Gjoçaj për

IMG_7621

Ronald Qema | 14.12.2020 | nyje.al Sindikata e Minatorëve të Bashkuar të Bulqizës u ndal sot në qytetin e Kamzës për mbledhjen

Teatri i Atyre

Diana Malaj| Pavjo Gjini| 08.12.2020| nyje.al KAMZA DHE GRUPI ATA Në qytetin si të prerë me gërshërë nga rruga kombëtare e cila

Pajtohuni në buletinin tonë informativ.

Postimet e fundit
Zall-Gjoçaj, tetor 2020

nyje.al | 02.12.2020 Sot u zhvillua seanca e parë e gjyqit të tretë – paralel të hapur – nga banorët e Zall-Gjoçaj kundër ndërtimit të hec-eve Sekë dhe Zais nga firma koncensionare “Seka Hidropower” shpk.

shembja

Përkthim | Genc Shehu | 08.11.2020  Pjesa e dytë Aplikime të mëtejshme të kësaj teorie Frika nga vdekja Për të transferuar tezën e përgjithshme të frikës nga shembja në një frikë të përveçme nga vdekja,

shembja

Përkthim | Genc Shehu | 08.11.2020 Donald Winicott (1896 – 1971) ishte një pediatër dhe psikoanalist me famë dhe i rëndësishëm anglez i cili ndikoi në ngritjen dhe zhvillimin e asaj që sot quhet shkolla

pipin

Pavjo Gjini dhe Genc Shehu | 18.10.2020 | nyje.al  Edhe pse e interpreton hollësishëm një pjesë të potencialit të kapitalizmit për dëme serioze etike (tendenca e tij të prodhojë – ndër punëtorë mëditës, ndër të

photo-1599689018459-fcf807a9eceb

Pavjo Gjini dhe Genc Shehu | 18.10.2020 | nyje.al  Robert B. Pippin është filozof bashkëkohor dhe profesor në Universitetin e Chicagos në SHBA. Autor i shumë punimeve mbi idealizmin gjerman dhe filozofinë pas tij. Njihet

Vendi i humbur

Ronald Qema | 23.09.2020 | nyje.al Kështu i referohen banorët e Valiasit lagjes së tyre në të cilën jetojnë prej shumë dekadash., si vendi i humbur. Gjatë muajve qershor, korrik dhe gusht takuam disa prej

IMG_29961-scaled-1

Ronald Qema | nyje.al | 23.09.2020 Ndonëse shembja e pallateve në Valias ka filluar dje dhe vazhdon ende, shumë nga banorët, teksa shohin banesat e tyre duke u rrënuar, nuk janë të sigurtë se ku

photo-1595154128491-0e1df7d84756-e1600427512116

nyje.al | 18.09.2020  Kjo faqe nuk mund të arrihet! – është përgjigja e zakonshme që merr nga faqja e bashkisë së Kamzës nëse klikon për të parë jetëshkrimin e Kryetares së Këshillit Bashkiak, për t’u

close

Pajtohuni në buletinin tonë informativ.