Një lagje me tuba, ujë i ndotur ose pa ujë

Ronald Qema | nyje.al
Ndonëse Bashkia Kamëz në prill të këtij viti mbush çerek shekulli ekzistencën e saj instiutucionale, ende sot kemi rreth 58% bashkisë pa sistem ujësjellësi dhe kanalizimesh. Këtë dhënë e dha Kryetari i Bashkisë mbledhjen e fundit vitit 2020 Këshillit Bashkiak cilin u miratua edhe paketa fiskale. Nëse bëjmë një vëzhgim faqen zyrtare Bashkisë rrjetet sociale,  ripostime nga ajo e kryetarit bashkisë, postimet me shumta krahas rindërtimit janë ato mbi ndërhyrjet ujësjellës.  

Janë njoftuar investime shumta pasi postohen rrjet, zvarriten e zvarriten duke lënë banorët pritje.  
Tubat janë shtruar ka më shumë se një muaj, por ujë ska
lagjen 5 Bathores punimet për rehabilitim e rrjetit ujësjellës-kanalizimeve kanë nisur muajin tetor, edhe ndonëse është paralajmëruar investimi do përmbyllet brendadyzetë ditësh, banorët ende nuk marrin ujë nga tubat e shtruar. Banorët tregojnë:

“Uji i pijshëm ska ardhur ende, ka më shumë se dy muaj 

që i kanë hapur kanalet dhe ende si kemi bërë lidhjet me shtëpitë.”


Disa banorë tjerë, 4 shtëpi të së njëjtës lagje ende nuk e kanë siguruar as tubin familjar iu përcillet deri oborr shtëpisë. Ata shprehen se janë interesuar zyrën administrative dhe janë lajmëruar do sigurohet lidhja nga dita ditë. Situata mbetet e njëjtë edhe pjesë qytetit, në lagjet e Bathores, foto tregohen tubacione ende nuk janë funksionale rrugën Vora. 

                                                             

Uji i turbullt, nuk kemi ku e çojmë
një zonë tjetër Bathores, atë ish-godinave blegtorale lagjen tjetër, banorët shprehen se uji ka javë vjen i turbulluar dhe nuk e kanë përdorur dot për asnjë funksion.

“Për ujin të marrin masa,

se me të gjithë këtë situatë e me këto sëmundje,

 ky ujë i ndihmon më shumë me na shkatërru krejtësisht.” 

Ata shprehen se kanë dëgjuar uji vinte para, tani shkon Tiranë dhe vjen uji që u shkon familjeve të kësaj zone është ai i Çerkezës. 
Bidonat në duar se erdhi makina 
Kur flasim për ujë ndotur, kemi parasysh ujin nuk përdoret për larje dhe për pastrim se ndonëse quhet ujë i pijshëm, shumica e banorëve Kamzës nuk e pijnë ujin iu sjell rubineti shtëpi. Për pirë funksionon një sistem tjetër furnizimi, ai i makinave-depozita sjellin ujë nga Selita, Zall-Herri a diku gjetkë. Zakonisht çdo dy javë këto makina kalojnë nëpër lagjet e qytetit duke siguruar ujë pijshëm për ta.  

Mungesa e ujit pijshëm rubinet dhe furnizimi me orar nga makinat shpesh sjell edhe stres tek banorët. një rast tillë ishim prezentë. Një nga zonjat e lagjes, e inatosur na tha:  

“Më kanë hipur nervat se edhe furgoni që sjell ujin e pijshëm nuk po vjen,

 mbeta gjithë ditën në rrugë të madhe.”

*Ky shkrim mbështetet nga Lëviz Albania, një projekt i Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim, SDC.

  • Post comments:0 Komente

Lini një përgjigje