Liza dhe Ledioni, dy banorë të “5 majit” që shënjuan rezistencën e sotme kundër prishjes së shtëpive

nyje.al | 19.01.2022

“5 majit”, rrezet e diellit sot i sollën edhe policë, zjarrfikës e punonjës të IMT. Banesat e fundit po zbrasin për ti hapur rrugë prishjes që pritet të fillojë në orën dhjetë të mëngjesit. Banorët që kanë rezistuar kundër këtij aksioni janë shoqëruar, fqinjët e tyre tregojnë për rreth 6 të arrestuar.

Mëngjesi i 19 janarit, në lagjen “5 maji”, e gjeti Lizë Markun me shtëpinë në prag shembje, Tiranë,  Janar 2022, Ronald Qema

Shtëpia e Lizës

Pamje gjatë prishjes së banesës së Lizë Markut, Tiranë, Janar 2022, Ronald Qema

Para disa kohësh, familja e Liza Markut ka qenë dëshmitare e shembjes së shtëpisë ngjitur. Të 14 pjesëtarët e familjes së saj e kanë përjetuar tmerrin e tjetrit, duke shpresuar që edhe pse aq afër me ta, nuk do e kishin për hise të njëjtin fat. Sot, Liza Marku ka pa shembjen e shtëpisë së saj, arrestimin e djemve të saj, dhunën e policisë, çmendurinë e pushtetit pa pasë as kushtin njerëzor për të qarë tragjedinë e vet. Ajo është shqit prej saj aq dhunshëm sa as teshat e vdekjes nuk ka mundë me i marrë me vete. Liza, në mes të shkatërrimit, gjen kohë për t’i thanë dy fjalë “M’kanë qit jashtë, as ilaçet s’i kam marrë. S’di ku i kam. Pa a’ t’u m’dhanë forcë dreqi, mu dreqi m’jep forcë”.

Shtëpia e Ledionit

Raportimet nga terreni na njoftojnë se po tentohet të shembet shtëpia e radhës. Kryefamiljari F. M., me origjinë nga Dibra, me dokumentet e shtëpisë në dorë, është arrestuar nga forcat policore për shkak se nuk ka pranuar vullnetarisht të lirojë banesën e tij. Ai ka kundërshtuar po ashtu të lidhë marrëveshjen me bashkinë e Tiranës, e cila është konsideruar jo vetëm nga ai, por edhe nga ekspertë të ligjit krejtësisht e njëanshme dhe e paligjshme. Momentalisht, forcat policore e kanë rrethuar shtëpinë në të gjitha anët, ndërkohë që brenda saj janë djemtë, gruaja dhe vajza. Policia dhe krerët e forcave policore po tentojnë të dakordësohen me familjarët që janë mbyllur brenda shtëpisë, por deri tani askush nuk pranon të dalë jashtë saj.
Nën presionin e forcave policore dhe atij institucional, pjesëtarët e familjes Mziu rezistuan për rreth 2 orë, Tiranë, Janar 2022, Ronald Qema
Më datë 13.01.2022 kjo familje është njoftuar nga Bashkia Tiranë dhe Inspektoriati i Mbrojtjes së Territorit të bëjnë lirimin e shtëpisë për t’i hapur rrugë ndërtimit në zonën e “5 Majit”. Më datë 15.01.2022 kryefamiljari i është drejtuar Inspektoriatit të Mbrojtjes së Territorit, Komisionit të Posaçëm të Shpronësimit si dhe Avokatit të Popullit duke kërkuar ngritjen e një Komisioni të Posaçëm për saktësimin e sipërfaqes së ndërtimit, dhe aksesimin e të gjitha akteve juridike të bashkisë dhe këshillit bashkiak Tiranë. Kësaj familjeje, siç është dhe rasti i shumë familjeve të tjera, nuk ju është garantuar strehimi në rast të lirimit të objektit. Kontrata e paraqitur nga ana e bashksië Tiranë nuk garantonte modalitetet e strehimit në të ardhmen, duke mos u dhënë asnjë informacion se ku do të ishte prona e tyre që do të merrnin dhe sa do të ishte sipërfaqja e përfituar.
Ledion Mziu u shndërrua sot në një nga “heronjtë” e 5 majit me rezistencën e tij në mbrojtjen e shtëpisë, nga çatia e së cilës e shkëputën me dhunë efektivë të policisë duke përfunduar në spital dhe pas trajtimit u shoqërua në komisariat, Tiranë, Janar 2022, Ronald Qema

 

 

Ndajeni këtë shkrim

  • Post comments:0 komente

Lini një Përgjigje