Irena-300x200

Diana Malaj | 11.01.2020 | nyje.al  Një vit pas shfaqjes “Vdekja aksidentale e një anarkisti”, realizuar nga grupi i aktivistëve ATA dhe regjisorja Anila Balla, për mbrojtjen e Teatrit Kombëtar dhe krijimin e një skene teatrore të mirëfilltë në Kamëz,

Fanon-2-300x188

Pavjo Gjini | 31.12.2019 | nyje.al  Në këtë vit të ri, nyje sjell një tekst klasik të letrave mbi çlirimin dhe emancipimin, Përvoja e Jetuar e Zezakut, pjesë e veprës së Frantz Fanon Lëkurë e Zezë, Maska të Bardha.  

Pervoja e jetuar e zezakut

Pavjo Gjini | 31.12.2019 | nyje.al  Pa kaluar shumë kohë do të zhgënjehesha. I Bardhi, momentalisht i stepur, më shpjegoi se gjenetikisht përfaqësoja një fazë. “aftësitë tuaja shquese janë shteruar prej nesh. Ne kemi pasur mistikë natyralistë ashtu siç ju

Te-bardhet-dhe-zezaket

Pavjo Gjini | 31.12.2019 | nyje.al  Sartri, një antisemit dhe hebre, shkruan: “Ata [hebrenjtë] ia kanë lejuar vetes të helmohen nga stereotipi që të tjerët kanë për ta dhe jetojnë me drojën se veprimet e tyre do t’i korrespondojnë këtij

Fanon-2-300x188

Pavjo Gjini | 31.12.2019 | nyje.al  “Nigger1 i ndyrë!” ose shkoqur, “Shiko! Një zezak”. Unë erdha në këtë botë me ankth me zbulu kuptimin e gjërave, shpirti im dëshiron të jetë në origjinë të botës, dhe ja tek jam një

adriana-768x994

Adriana S. Prishtina | 05.12.2019 | nyje.al Shkrimtari Agron Tufa detyrohet me u largu nga vendi për shkak të kërcnimeve të vazhdueshme të hapuna ndaj tij për punën studimore në kërkim të së vërtetës. Kërcnime edhe direkt nga kuvendi i

foto-2

Diana Malaj |  28.10.2019 | nyje.al  Seamus Murphy është fotograf irlandez. Ai është vlerësuar me çmime shumë të rëndësishme ndërkombëtare, ndër të tjera “World Press Photo” nisur prej punës së tij të zhvilluar në Afganistan, Gaza, Sierra Leone, Peru dhe

Peter-Handke_Kratzung-von-Marko-Lipus_Foto_Robert-Musil-Archiv_Ausschnitt-845x424-1-768x385

nyje.al | 17.10.2019 Autori: Slavoj Žižek Dhënia e çmimit Nobel për Peter Handke është incidenti më i fundit fatkeq në një seri sosh për çmimin Nobel në letërsi, nga vendimi i çuditshëm për t’ia dhënë Bob Dylan-it në vitin 2016

Borges

nyje.al | 24.08.2019 | Jorge Francisco Isidoro Luis Borges u lind më 24 gusht 1889, në Buenos Aires. Ky tregim vjen sot me rastin e 120 vjetorit të lindjes së tij. “Tjetri”, pjesë e krijimtarisë “El libro de arena” (1975)

Postimet e fundit